MJ paardentraining 

Voor de beste band met je paard

Onze verbeter-je-band-tips


Overwin jij spannende dingen met je paard?  

Bij veel paarden is wel iets te vinden wat zij eigenlijk niet durven. Voor de ene is dat trailerladen, voor de ander is dat vliegenspray, de waterslang, paraplu’s, fietsers, voetjes geven bij de hoefsmid… soms lijkt het of ieder paard wel íéts heeft. Vanuit de natuur is dit gedrag goed uit te leggen, want een paard is immers een vluchtdier. Toch kan dit gedrag voor ons soms onhandig zijn. Ga jij de dingen die je paard spannend vindt uit de weg, of ga je ze samen aan?  

Voor een paard is leiderschap heel belangrijk. Wanneer jij voor hem een betrouwbare leider bent zal hij jou graag volgen en vertrouwen in jou gaan krijgen. Om die reden is het goed om juist de dingen die je paard niet durft op te zoeken en samen aan te gaan. Overwin die enge obstakels en wees een betrouwbare leider voor je paard! Dit geeft jullie band een enorme boost en zorgt er daarnaast voor dat jouw paard steeds dapperder wordt. Drie dingen zijn hierin enorm belangrijk:  

1. BEGIN KLEIN

Wij zien vaak dat mensen te grote stappen nemen. Neem als voorbeeld een paard wat niet afgespoten wil worden met water. Als je in een keer zijn hele lijf afspuit, zal hij vermoedelijk met een hoop bombarie weg proberen te vluchten. Jouw terechte reden om te zeggen: ik kan hem niet afspuiten. Ons advies: Begin klein. Begin eens met het neerzetten op de spuitplaats en probeer je paard daar comfortabel stil te laten staan. Vaak vinden ze dat al enorm spannend!  

2. KIJK NAAR ZIJN SIGNALEN

En ken je paard. Een introvert paard zal heel anders reageren dan een extravert paard. Weet jij welke van de twee jouw paard is? Misschien overbodig om te zeggen dat de signalen bij een introvert paard veel subtieler zullen zijn, maar des te belangrijker om deze te herkennen. De kans dat hij anders in één keer ontploft is redelijk groot. Negeer zijn signalen niet maar probeer hierop in te spelen.  

3. STOP OP TIJD

Dit is misschien wel de moeilijkste van de drie, want: wat is op tijd? Dit weet je pas als je te lang door bent gegaan en je paard negatief wordt. De kunst is om dat moment voor te zijn, want dan kun je positief afsluiten. Dit komt het leereffect van je paard enorm ten goede. Dus: Beter iets te snel stoppen als je paard goed gedrag heeft laten zien, dan te lang doorgaan en afsluiten met negatief gedrag. Morgen is er weer een dag :) 

Vind je het fijn om hulp te krijgen bij een probleem waar je tegenaan loopt met jouw paard? Stuur ons een berichtje en ontdek wat we voor jou kunnen betekenen.  

10 regels betreft huisvesting 

 

Om echt een sterke band met je paard op te bouwen, is het allereerst belangrijk dat je tegemoet komt aan een aantal basisprincipes voor de huisvesting van je beste vriend. Want: een mentaal en fysiek gezond paard is een eerste voorwaarde om je paard iets aan te kunnen leren en samen te groeien naar jullie ultieme samenwerking! 


Kom jij jouw paard tegemoet in de eisen die hij heeft aan zijn huisvesting bij de mens?